Vychutnejte si dobré jídlo v novém pojetí

Objevte, jak jednoduchost a luxus posouvají stolování na zcela novou úroveň. Nejde jen o náročné recepty, ale také o promyšlené kombinace a rafinované úpravy, které pozvednou chuť pokrmu.

Neobvyklé kombinace chutí

Nebojte se výrazných chutí

Snadný způsob, jak začít se zdokonalováním jídel, je používat ingredience s výraznou chutí. Kvalitní výrazné koření, omáčky a přílohy mohou jídlu dodat skutečnou hloubku a charakter a s minimálním úsilím ho posunout na vyšší úroveň. Zde je několik návrhů, které můžete vyzkoušet:

  1. Lanýže - luxusní ingredience, která jídlu dodává neodolatelnou zemitost. Zkuste si bílou pizzu pokapat lanýžovým olejem nebo si na krémová míchaná vajíčka nastrouhejte čerstvé lanýže.
  2. Šafrán - pár vlákének tohoto bohatého koření dokáže obyčejný pokrm proměnit v nezapomenutelný kulinářský zážitek. Šafrán můžete přidat do dezertů, jako jsou zmrzliny, dorty nebo panna cotta, a dodat jim tak jedinečný šmrnc.
  3. Vyzrálý parmazán - trocha čerstvě nastrouhaného vyzrálého parmazánu dodá každému pokrmu hlubokou oříškovou chuť. Zkuste vepřové řízky před smažením obalit v parmazánové strouhance.
  4. Balzamikový ocet - je dokonalou kombinací sladké a pikantní chuti – balzamikový ocet a balzamikové glazé dodají komplexnost a hloubku tomatovým omáčkám, chilli, dušeným pokrmům i polévkám.

Luxusní recepty s parmazánem

Experimentujte s kombinacemi chutí

Sladké a slané, ostré a kyselé nebo pikantní a svěží? Šéfkuchaři špičkových restaurací umí sestavit odvážné kombinace chutí, které se vymykají kulinářským normám. Nechte se inspirovat neobvyklými chuťovými kombinacemi, které posunou vaše pokrmy na vyšší úroveň.

• Jednoduchý a lahodný předkrm získáte zabalením plátků sladkého melounu do slaného prosciutta.

• Do špenátového salátu přidejte nakrájené mango a plátky červené chilli papričky. Dodají mu ohnivý tropický nádech.

• Umami, známá jako pátá chuť, se dobře snoubí s kyselými ingrediencemi. Zkuste spojit mozzarellu bohatou na umami s kyselými rajčaty a balzamikovým octem.

• Experimentujte a přihoďte do ranního jahodového koktejlu pár lístků čerstvé bazalky, abyste si oblíbený pokrm trochu zpestřili.

Návrhy na slané a sladké

Jak nakrmit davy

Proč nevyužít své nově nabyté znalosti o dobrém jídle v praxi a neuspořádat večeři pro přátele a rodinu? Pomocí funkce Výběr porcí (recepty umožňující úpravu množství surovin) můžete zvolený pokrm upravit tak, abyste nasytili tolik lidí, kolik se jich u stolu sejde. Ať už vaříte polévku, lososa nebo rizoto, pro každého bude jídla dostatek!

Začněte upravovat Výběr porcí

Efektní omáčky

Omáčky

Ať se jedná o sametově hladkou béarnskou omáčku, pikantní citrusovou redukci nebo bohatý výpek s červeným vínem, omáčky dokážou pozvednout chuť a strukturu vašeho jídla. Pokrmům dodávají také na vizuální atraktivitě – stačí jedna nebo dvě kapky ochuceného oleje nebo troška pesta a i ten nejjednodušší těstovinový pokrm se promění ve víkendovou lahůdku.

Jedním z typů omáček, jejichž příprava může být obtížná, jsou omáčky připravované na základě emulgování. Emulze vznikají spojením dvou surovin, které se obtížně mísí a mají tendenci se oddělovat. S přístrojem Thermomix® je však příprava jakékoli emulze snadná a bez stresu. Klikněte sem a zjistěte, jak připravit působivé emulzní omáčky, které skvěle doplní každý pokrm.

Objevte inspiraci na pokrmy

Inspirujte se procházením webu Cookidoo®, kde najdete ještě více chutných receptů!

Celý svět receptů