Dnes večeře, zítra oběd

Optimalizujte přípravu, abyste ušetřili peníze i čas! Přečtěte si, jak si na další den připravit vynikající jídlo – skvělé na obědy do kanceláře nebo dětem do školy.

Použijte jednoduchý trik – nevařte jen pro dva, ale připravte si rovnou čtyři nebo šest porcí najednou. Večeři si tak nejenom více užijete, ale také vám zbydou chutné porce navíc na další den.

S pomocí filtrů Cookidoo® můžete upravit velikosti porcí a najít recepty, které se k sobě hodí. Takto jednoduše budete pro sebe a svého partnera vařit efektivněji a pohodlněji.

Recepty pro 8 porcí a další možnosti

Jak se krabičky na jídlo mohou stát vašimi skvělými pomocníky?

● Ušetřete na jídlech v restauraci a poplatcích za školní stravování ● Dopřejte si zdravější jídla přizpůsobená vašim chutím ● Méně odpadu a lepší využití zbytků

Zbytky jinak

Nápady, jak proměnit zbytky v chutná jídla

- Pečené kuře: maso natrhejte a použijte ve fajitách, wrapech nebo salátech. Smíchat ho můžete také s houbovou omáčkou a doplnit o těstoviny.

- Boloňská omáčka: použijte zbytky k ochucení pizzy nebo je smíchejte s fazolemi. Získáte tak „víceméně“ chilli con carne.

- Ryba: vyzkoušejte ji v různých těstech nebo rybích burgerech.

- Rýže: rýži můžete orestovat s vejcem, slaninou, hráškem nebo jinými surovinami, které doma najdete.

- Bramborové pyré: použijte je například k přípravě noků.

- Chléb: můžete si připravit strouhanku, ochutit ji bylinkami a zmrazit, případně ji použít ve sladkých nebo slaných pudincích na bázi chleba.

- Různá zelenina: na konci každého týdne zkontrolujte, jaká zelenina vám v lednici zbyla, a připravte jarní salát nebo tortilu se vším možným.

Popusťte uzdu kreativitě se zbytky mletého masa

Recepty, které další den chutnají ještě lépe

Některé recepty, především ty, které obsahují maso a omáčku, obvykle získávají lepší hustotu, chuť a konzistenci až po nějakém čase. To platí pro polévky, omáčky i dušená masa a jejich směsi. Dochází k tomu díky chemickým reakcím mezi jídlem a kořením, ale někteří to přisuzují i našim vlastním smyslům. Když vaříme, na vůně a chutě receptu si zvykneme, ale další den je náš čich odvyklý a my tak lépe vnímáme drobné rozdíly v chuti.

Dnes dobré, zítra lepší

Udržte jídlo čerstvé delší dobu

● Uložte zbytky jídel do malých vzduchotěsných nádob, abyste je rychleji zchladili. ● Znovu je ohřívejte, jen když je to nezbytně nutné. ● Po uvaření nenechávejte zbytky mimo chladničku déle než 2 hodiny. ● Abyste si usnadnili práci, skladujte zbytky po jednotlivých porcích, abyste si je ráno mohli jednoduše vzít.

Od rodinné večeře do obědové krabičky