Domácí nakličování

Zdravá zahrádka přímo ve vaší kuchyni

V semínku je ukrytý nový život. Stačí přidat trochu vody a vyroste z něj rostlinka. Naklíčená semínka mají vysokou výživovou hodnotu, jsou fantastickým zdrojem rostlinných bílkovin a mají antioxidační vlastnosti, které působí proti volným radikálům. Pěstování klíčků doma je jednoduchý a příjemný způsob, jak posílit své zdraví – zkuste to!

Jak na klíčení?

Chcete-li si vytvořit pestrou zásobárnu klíčků, začněte výběrem semínek. Můžete použít semínka luštěnin, obilovin nebo zeleniny, a to rostlin, které byly pěstovány ekologicky – bez použití chemikálií. Naklíčená semínka si můžete koupit nebo můžete improvizovat a vypěstovat si je v nekovové nádobě sami doma.

Průvodce nakličováním krok za krokem

  1. Polévkovou lžíci semínek nasypte do skleněné nádoby, zalijte vodou a nechte 3–24 hodin máčet – semínka musí nabobtnat.
  2. Semínka dobře propláchněte, nechte okapat, dejte je do germinátoru a rozprostřete. Poté přihrádku přiklopte nebo na ni dejte gázu – semínka chráníte před průvanem a plísněmi.
  3. Je důležité, abyste po celou dobu klíčení udržovali pokojovou teplotu 20–21 °C. Germinátor postavte na tmavé místo a přikryjte ho látkou – jako kdyby byla semínka v zemi. Semínka by měla být stále vlhká, ale ne ponořená ve vodě. Nechte je stát 24 hodin.
  4. Semínka důkladně propláchněte a znovu rozprostřete a nechte na tmavém místě. Tento krok opakujte 2 až 3 dny.
  5. Jakmile začnou semínka klíčit (s 1–2 cm klíčky), omyjte je vodou a důkladně očistěte – vyndejte z nich ta, která nevyklíčila, a slupky.
  6. Když jsou semínka čistá a navlhčená, opět misku zakryjte nebo přes ni přetáhněte gázu.
  7. Nechte je několik dní na přirozeném světle (ale ne na přímém slunci) – vytvoří se chlorofyl.

A co s nimi pak mám dělat?

Klíčky můžete použít ke zvýraznění krémů a polévek gazpacho, například gazpacho z červené řepy. Nejenže bude vaše polévka lépe vypadat, ale také z ní udělají plnohodnotnější a výživnější jídlo.

Jste připraveni začít?